Tehoa ja tuottavuutta projektityöhön – NCC Building Suomi ja Derigo Oy yhteistyö

Referenssit-Yleinen

NCC Building Suomi on yksi Suomen suurimmista rakennus- ja kiinteistökehitysyhtiöistä sekä yksi johtavista rakennusalan yrityksistä myös Pohjoismaissa. NCC Building Suomi on osa NCC konsernia, jonka liikevaihto vuonna 2023 oli noin 5 miljardia euroa ja työntekijöitä oli 12 200. Suomessa NCC:n toimialoina ovat kiinteistökehitys, rakentaminen sekä kiviainesten tuotanto.

Derigo Oy on vuonna 2008 perustettu kotimainen projektitoiminnan kehittäjä, joka on keskittynyt erityisesti rakennusalaan. Vankan kokemuksensa pohjalta Derigo on kehittänyt oman Pro3 -tuoteperheen yhdessä asiakkaidensa kanssa palvelemaan erityisesti projektitoimintaa harjoittavia yrityksiä. Pro3 käyttäjiä on jo tuhansia sekä Suomessa että kansainvälisissä projekteissa ympäri maailmaa.

NCC on yksi Derigon pitkäaikaisimmista asiakkaista, ja yrityksellä on ollut Derigon toimittama Pro3 -projektinhallintajärjestelmä käytössä jo vuodesta 2013 lähtien. Vuosien varrella järjestelmän sisällön ja toiminnallisuuksien kehittämisessä on ollut mukana useita henkilöitä NCC:n eri yksiköistä, millä on varmistettu järjestelmän hyödyllisyys ja käyttö läpi organisaation.

Yhteistyön taustaa

NCC:n laatupäällikkö Jussi Klemola on Pro3 -pääkäyttäjä, jonka vastuulla on Pro3 -järjestelmän ylläpito ja kehittäminen yrityksen tarpeita vastaavaksi yhteistyössä NCC:n eri tiimien ja Derigon väen kanssa.

NCC:n Pro3 -järjestelmää on vuosien varrella kehitetty erilaisilla tuotestrategioilla joko toteuttamalla asiakaskohtaisia toiminnallisuuksia tai hyödyntämällä jo valmiita Pro3 vakiolaajennuksia. Vuonna 2022 vietiin läpi Pro3 uudistus- ja kehitysprojekti, jonka päätavoitteena oli hyödyntää järjestelmän perustoiminnallisuuksia mahdollisimman tehokkaasti, jolloin myös järjestelmän tuotekehitys ja ylläpito helpottuivat merkittävästi. Samalla kertaa päivitettiin järjestelmän ulkoasua ja käyttöliittymää käyttäjäystävällisemmäksi.

“Tuotekehitystä on viety yhdessä systemaattisesti eteenpäin. Muutama vuosi sitten lanseerattiin tuotekehitykseen kvartaalimalli, jossa ennen kvartaalin vaihtumista sovitaan yhdessä tulevan kvartaalin tuotekehitysasiat sekä niiden budjetit ja aikataulut. Sovittujen kehitysasioiden toteutumista seurataan kahden viikon välein pidettävissä seurantapalavereissa ja sovitaan tarvittaessa muutoksista. Käytäntö on osoittautunut erittäin ketteräksi ja kustannustehokkaaksi”, kommentoi Klemola.

Kehitystyössä on ollut aktiivisesti mukana myös NCC Building Suomen strategiajohtaja Ismo Tiittanen, joka painottaa, että: “Yhteistyön toimivuus tuotekehityksen ja asiakaspalvelun osalta on ollut poikkeuksellisen hyvää ja nopeaa Derigon väen kanssa.”

NCC Building Suomen strategiajohtaja Ismo Tiittanen (vas.) ja laatupäällikkö Jussi Klemola.

Pro3 -järjestelmän rooli NCC:llä

NCC:n toimintajärjestelmä on toteutettu siten, että Pro3 -järjestelmän rooli on toimia eräänlaisena sateenvarjona muiden järjestelmien yläpuolella, mahdollistaen niistä saatavan tiedon integroimisen yhteen paikkaan. “Pro3 avulla kaikki tiedot saadaan yhdistettyä yhteiseen tietovarastoon, mikä mahdollistaa helpon tiedonsiirron eri järjestelmien välillä. Tietojen siirto, yhdistäminen ja jatkojalostus ovat sateenvarjojärjestelmän keskeisiä vaatimuksia, ja Pro3 on vastannut tähän rooliin erinomaisesti”, kertoo Klemola.

“Meillä on valtavasti laadukasta dataa, joka osoittaa, että mitä paremmin toimintajärjestelmäämme noudatetaan projekteissa, sitä todennäköisemmin ne saavuttavat niille asetetut tavoitteet. Toimintajärjestelmän helppokäyttöisyys on tietysti ensiarvoisen tärkeää, jotta sitä noudatetaan. Helppokäyttöisyys taas vaatii kyvykkään ja muokattavissa olevan alustan, jotta voidaan tehokkaasti mitata ja analysoida projektien tilannetta reaaliaikaisesti sekä myös itse toimintajärjestelmän ja sen sisällön noudattamista”, kommentoi Tiittanen.

Nykyään lähes kaikilla yrityksillä on erillisiä järjestelmiä käytössään ja tavoitteena on niiden integroiminen keskenään niin, että ne täydentävät toisiaan eivätkä toimi päällekkäin. NCC:llä kantavana perusajatuksena on, että tieto syötetään ja päivitetään aina yhteen paikkaan, joka tapahtuu tiedon lähteellä. Näin voidaan olla aina varmoja, että tieto on ajantasaista ja luotettavaa.

“Olemme löytäneet tehokkaan tavan tuoda tarvittavia tietoja rajapintojen kautta näkyviin Pro3:een, joita hyödynnetään BI-raportoinnissa. Meidän näkökulmasta on hirveän arvokasta, että tällaista pystyy tekemään”, kertoo Klemola.

“Arvostamme todella paljon sitä, että asiat löytyvät yhdestä paikasta. Ei tarvitse loikkia järjestelmistä toiseen, vaan johtamisen kannalta olennaiset tiedot löytyvät aina samasta paikasta eli Pro3:sta”, kommentoi Tiittanen.

Derigon operatiivinen johtaja Jussi Rantala (vas.) ja projektipäällikkö Heikki Vornanen (oik.) ovat aktiivisesti mukana kehittämässä NCC:lle juuri heidän tarpeitaan vastaavaa järjestelmää.

Laadukasta ja systemaattista toimintaa

NCC:llä on toimintajärjestelmä, joka on ISO9001- ja ISO14001 -sertifioitu, jotka luovat perustan yrityksen järjestelmälliselle johtamiselle ja jatkuvalle parantamiselle.

Pro3:a hyödynnetään laajasti laatu- ja ympäristöjohtamisen ulkoisissa sekä sisäisissä auditoinneissa, joissa auditoidaan sekä itse toimintajärjestelmän että sen mukaisen toiminnan vaatimuksenmukaisuutta.   

“Pro3:n avulla auditointien painopiste on siirtynyt papereiden etsimisestä ja ylätason prosessin ihmettelyn sijaan konkreettiseksi keskusteluksi prosessivaiheisiin liittyvien menettelyiden kautta siihen mitä tehdään ja miksi. Tämä on varmasti yksi erittäin keskeinen hyöty, mitä olemme Pro3 käytön myötä saavuttaneet”, kommentoi Klemola.

NCC aikoo jatkossa hallinnoida Pro3:ssa liiketoimintaprojektien lisäksi myös kehitysprojekteja, jolloin kehitystyössä mukana olevat henkilöt käyttävät samaa alustaa. Päätöksenteko ja ohjaustoiminta hoidetaan tällöin Pro3:n kautta, mikä takaa, että kaikista toiminnoista jää jälki.

Projektien keskeinen tiedonlähde ja johtamisen väline

Pro3 -järjestelmä on NCC:llä lähtökohtaisesti päivittäisessä käytössä lähes 500 henkilöllä yrityksen eri osa-alueilla, mutta varsinkin rakennusprojektien johtamisessa mukana olevilla henkilöillä.

NCC:n toiminnan ydin on rakennusprosessin hallinta, mikä tarkoittaa, että prosessien täytyy olla määriteltyjä, niitä täytyy pystyä noudattamaan, parantamaan sekä muutokset tulee saada vietyä käytäntöön.

Rakennusprojekteista puhuttaessa, NCC:n yksi palvelulupaus on, että Pro3:sta löytyy aina ajantasainen ohjeistus NCC:n sen hetkisiin toimintatapoihin. Lähtökohtana on, että jos ohjeistusta ei ole Pro3:ssa, niin silloin siihen ei ole olemassa ohjeistusta lainkaan. Eli jokaisella projektilla järjestelmästä tarkistetaan aina viimeisin voimassa oleva toimintatapa ja siihen liittyvät dokumentit ja tehtävät.

“Meillä on Pro3:een integroitu keskeisiä työkaluja ja käytäntöjä, jotka helpottavat johtamista. Esimerkiksi projektia käynnistäessä tai tarjouslupaa hakiessa meidän päätöksentekopisteiden seuranta ja hyväksynnät hoidetaan sähköisten lomakkeiden avulla. Pro3:sta löytyy kaikki virallinen aineisto projektin päätöksenteosta, ja samalla tavalla esimerkiksi riskienhallintatyökalu on kaikilla projekteilla käytössä”, kommentoi Tiittanen.

“Kun kaikki toimintatavat on koottu yhteen paikkaan, dashboard toimii projektien keskeisenä kanavana, josta näkee selkeästi, mitä on tehty ja miten. Dashboard tarjoaa kattavan ja läpinäkyvän kokonaiskuvan omista projekteista, ilman että niitä pitää erikseen raportoida. Ajatuksena on se, että kun teet jotain, siinä ohella jää tieto, jota voidaan hyödyntää eri organisaatiotasoilla. Dashboardit ovat siis erittäin keskeisessä roolissa”, kertoo Klemola.

Asiakaskohtaiset toiminnallisuudet

NCC:lle on toteutettu useita asiakaskohtaisesti räätälöityjä laajennuksia ja muita toiminnallisuuksia, jotta järjestelmä palvelisi heidän tarpeitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka järjestelmään on lisätty runsaasti asiakaskohtaisia toiminnallisuuksia, on perustana edelleen Pro3 vakiotoiminnot. Yhteistyö ja kehittäminen jatkuu edelleen erittäin tiiviinä ja aktiivisena.

Testaamassa uusia Pro3 -toiminnallisuuksia NCC:n pääkonttorilla.

Uusin isompi NCC:lle toteutettu toiminnallisuus on auditointityökalu sisäiseen auditointiin. Auditointityökalun avulla tiedetään mitä työmailla pitää tarkastaa ja sen avulla voidaan tehdä työmaa-auditointeja sekä kirjata poikkeamia, joita käsitellään Pro3:ssa. ”Esimerkiksi jos jotain asiaa ei ole hoidettu ohjeistuksen mukaisesti tai jos joku on hoidettu hyvin, niin ne voidaan pisteyttää ja lopputuloksena saadaan raportti ja tieto siitä, miten hyvin toimintajärjestelmää on noudatettu”, kommentoi Klemola.

Taksonomia raportointivelvollisuuden täyttäminen

Vastuullisuuteen liittyvä raportointimäärä tulee kasvamaan lähitulevaisuudessa todella paljon. Pro3:een on luotu järjestelmän perustoiminnallisuuksilla mitat täyttävä taksonomian vaatimusten mukainen raportointijärjestelmä.

”Tästä voi sanoa ihan vilpittömästi, että on ihan huippujuttu, että tällainen työkalu on. Tämän asian toteuttamiseksi on tehty hartiavoimin töitä eri yrityksissä ympäri Eurooppaa, joten on ollut ilo nähdä, että asiaan onkin olemassa yksinkertainen ja integroitu ratkaisu”, kertoo Tiittanen.

“Jutussa kerrotut esimerkit osoittavat hyvin, että vuosien yhteistyö Derigon ja NCC:n välillä on tuottanut vahvan pohjan Pro3-järjestelmän kehitystyölle, joka tukee sekä NCC:n liiketoiminnallisia tarpeita, että Derigon tavoitteita kehittää Pro3 järjestelmää edelleen. Tyytyväisyys järjestelmään Suomessa on edesauttanut myös käytön laajentamisessa NCC:n Norjan toimintoihin”, toteavat Derigon perustajat  Jussi Rantala ja Jukka Vornanen tyytyväisinä.

Ei kommentteja vielä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *